Home Semne de circulatie rutiera
Semne de circulatie rutiera
Semne de circulatie rutiera PDF Imprimare Email
Semne de circulatie rutiera
Scris de andreibitculescu   
Joi, 24 Martie 2011 07:16
Semnele de circulatie rutiera au fost concepute pentru a oferi o siguranta participantilor la trafic. Bineinteles ca aceste semne de circulatie nu au fost suficiente asa ca politia rutiera a introdus semafoarele rutiere. Semafoarele pentru conducatorii auto au trei culori:
a) rosu;
b) galbel;
c) verde.

Semafoarele impreuna cu semnele de circulatie anterioare au contribuit la constructia unei „idei” de trafic. Nu se mai circula haotic ci cu sens, unii ii aspteptau pe ceilalti care erau si ei asteptati sa circule la randul lor. Totul a parut sa fie foarte frumos o perioada. Practic toata politia rutiera a suflat usurata de schimbarile in bine pe care le poate face un semafor care functioneaza in parametri normali.

Cum visele frumoase nu dureaza o etrnitate si ideea semafoarelor a palit. Nu a durat mult pana cand semafoarele (unul cate unul) s-au stricat din diferite motive (naturale sau artificiale). Pana ca semafoarele sa fie reparate, iar traficul sa se restabileasca s-a ajuns la circulatia haotica evitata pentru o perioada buna de timp. Imediat politia rutiera a iesit in strada, nu pentru a face proteste cum s-a mai intamplat acum nu multa vreme, ci pentru a dirija traficul prin cateva metode simple.

Cateva dintre acestea sunt:
1) Bratul ridicat vertical semnifica atentie, oprire pentru toti participantii la trafic;
2) Bratul sau bratele intinse orizontal semnifica oprire pentru toti participantii la trafic;
3) Bratele politistului rutier intinse orizontal inseamna oprire pentru toti participantii la trafic;
4) Balansarea cu bratul, pe verticala, a unui dispozitiv cu lumina rosie ori a bastonului reflectorizant pe timp de noapte, semnifica oprire;
5) Rotirea vioaie a bratului semnifica marirea vitezei si grabirea traversarii drumului de catre pietoni;
6) Balansarea verticala avand palma indreptata spere sol semnifica reducerea vitezei;
Nu a durat mult pana cand, datorita succesului avut in directionarea traficului, aceste metode au ajuns sa faca parte din legislatia zilnic intalnita, atat de conducatorii de autovehicule cat si de cursantii care sustin problele teoretice. Acestia trebuie sa invete semnele de circulatie rutiera foarte bine, daca spera sa obtina permisul de conducere.
 


Sondaje

Ai primit vreo amenda in ultimele trei luni?
 

Vizitatori Online

Avem 1 vizitator online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com